Kosttips

Vänner, har ni det bra? Min vecka är som ni kanske förstått intensiv och igår var jag nere i Lund och träffade min dietist för ett sista möte innan hon går på en månads semester. Det ska faktiskt bli skönt med ett litet uppehåll och helt ärligt tror jag inte att det ska bli några problem att stå på egna ben ett tag. Jag har ju mamma hemma och dessutom känner jag mig rustad för semestern, vet vad jag ska göra så det kommer säkert att lösa sig fint.

Eftersom dietisttips tycks ha varit uppskattade här i bloggen tidigare, tänkte jag idag passa på att summera några kosttips och råd i en lista, dela med mig av lite lärorik information som jag fått och som kan vara bra att ha med sig i bakhuvudet när ätstörning pratar och försöker manipulera


  •  En kvinna behöver äta mellan 60-65g fett/dag. För att "översätta" det  är 1 msk olja på exempelvis potatisen till middagen cirka 10g.

  • Vad gäller val av smör på mackan är Flora det bästa alternativet.
  • Den med anorexia behöver aldrig tänka i termerna mättat kontra omättat fett och det behövs enorma mängder mättat fett för att det ska bli farligt. Därför blev jag tipsad om att glass är bra för att få i sig mer fett.
  • Om man äter havregrynsgröt på morgonen och vill optimera järnupptaget i den bör man inte dricka kaffe till.
  • Riktlinjerna för en ordentlig middag är ca 600-650 kcal. (Detta ska man såklart försöka att låta bli att räkna på, men för att få en uppfattning. Värt att tillägga är ju också att ibland blir det mer och ibland lite mindre. Men på ett ungefär.)
  • Om man äter 30 min eller 2 timmar efter träning saknar betydelse om man inte elitidrottar.